Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Χρήσιμες συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Kάθε φορά που ανοίγουμε το διακόπτη του ηλεκτρικού, κάθε φορά που μαγειρεύουμε, που ανοίγουμε το ψυγείο ή την τηλεόραση καταναλώνουμε ενέργεια. Ενέργεια που έχει παραχθεί σε κάποιο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ρυπαίνοντας το περιβάλλoν. Για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε, πάνω από ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα εκλύεται στην ατμόσφαιρα. Εξοικονομώντας λοιπόν ενέργεια, όχι απλώς κερδίζουμε χρήματα, αλλά συμβάλλουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι δυνατότητες εξοικονόμηση ενέργειας είναι σχεδόν απεριόριστες. Σε παλιές κατοικίες μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 60%, ενώ σε νέες η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί ακόμα και σε ποσοστό 90% με σωστό σχεδιασμό. Πολλά από τα μέτρα αυτά κοστίζουν ελάχιστα, ενώ αποδίδουν αμέσως. Ας δούμε κάποιες απλές συμβουλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι μας.

1. Αγοράστε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.
Αν πρόκειται να αγοράσετε ηλεκτρικές συσκευές προμηθευθείτε το πιο ενεργειακά αποδοτικό μοντέλο που αντέχει η τσέπη σας, κατά προτίμηση ενεργειακής κατηγορίας Α. Αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι πιο ακριβές αλλά το κόστος αγοράς τους υπερκαλύπτεται από την ενέργεια που εξοικονομούν κατά τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους. Το ίδιο ισχύει και για συσκευές όπως υπολογιστές, εκτυπωτές και φωτοτυπικά.

2. Οι λάμπες εξοικονόμησης μακροπρόθεσμα αποδεικνύονται φθηνότερες.
Αντικαταστήστε τους λαμπτήρες που χρησιμοποιείτε πιο πολύ με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Είναι ακριβότεροι από τους συνηθισμένους λαμπτήρες, αλλά τελικά εξοικονομείτε χρήματα επειδή καταναλώνουν μόνο περίπου το 1/4 της ηλεκτρικής ενέργειας και δίνουν τον ίδιο φωτισμό. Επιπλέον, έχουν τουλάχιστον τετραπλάσια διάρκεια ζωής από έναν κανονικό λαμπτήρα!

3. Αποφεύγετε να αφήνετε τις συσκευές σας σε κατάσταση αναμονής και σβήνετε τα φώτα.
Οι συσκευές όταν είναι σε «κατάσταση αναμονής» (stand by) καταναλώνουν μεταξύ 10 και 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να κλείνετε τις τηλεοράσεις, το βίντεο, το DVD, το στερεοφωνικό και τον υπολογιστή σας, από το κουμπί της συσκευής και όχι από το τηλεχειριστήριο, όταν δεν τα χρησιμοποιείτε. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε – μετά από ένα με δύο λεπτά που θα παραμείνουν κλειστά, ήδη εξοικονομείτε ενέργεια. Όταν κάνετε διάλειμμα από τη δουλειά σας, κλείνετε την οθόνη του υπολογιστή σας.
Αν όλοι στα σπίτια μας βράζαμε μόνο όσο νερό είναι αναγκαίο για το μαγείρεμα ή τα ροφήματα μας, θα εξοικονομούσαμε τόσο ηλεκτρισμό όσο χρειάζεται για να ανάβουν το ένα τρίτο των φώτων στους δρόμους της Ευρώπης.
Αν ανακυκλώνουμε, με το ίδιο κόστος για ενέργεια θα παράγουμε δέκα κουτιά αλουμινίου, αντί ένα χωρίς ανακύκλωση.
Αν εκτυπώνουμε και στις δύο όψεις του χαρτιού, θα έχουμε εξοικονόμηση χαρτιού μέχρι και 50%.

4. Οικονομικά προγράμματα πλύσης.
Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Χρησιμοποιείτε σκόνη πλυσίματος κατάλληλη για πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, και προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.
Οι 60 βαθμοί είναι αρκετοί για να καθαρίσουν τα ρούχα σας στο πλυντήριο. Η πρόπλυση δεν είναι πάντα αναγκαία. O κάδος του πλυντηρίου σας να είναι πάντα γεμάτος. Ζεστό νερό για τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μπορείτε να έχετε από τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Συνδέστε τα αμέσως.

5. Σχετικά με το ψυγείο σας.
Μην αφήνετε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή περισσότερο χρόνο από όσο είναι απαραίτητο. Αφήνετε το ζεστό φαγητό να κρυώσει εντελώς πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Κάνετε τακτικά απόψυξη και ρυθμίστε το ψυγείο στη σωστή θερμοκρασία. Εάν το επιτρέπει ο χώρος σας, μην τοποθετείτε δίπλα-δίπλα ηλεκτρικές κουζίνες με ψυγεία ή καταψύκτες.

6. Αξιοποιήστε τον ήλιο.
Τοποθετήστε ηλιακό θερμοσίφωνα στη στέγη του σπιτιού σας. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σας σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

7. Μετακινήσεις.
Για μικρές διαδρομές, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι. Χρησιμοποιείτε ποδήλατο για μικρές διαδρομές και ψώνια στη γύρω περιοχή. Έτσι διατηρείτε και τη φόρμα σας! Για τις μεγαλύτερες διαδρομές, χρησιμοποιείτε περισσότερο τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως λεωφορεία, μετρό, τρένο. Μοιραστείτε διαδρομές με αυτοκίνητο με συναδέλφους ή φίλους (car pooling) - μέχρι και 1/3 των διαδρομών που γίνονται με αυτοκίνητο αντιστοιχεί στην καθημερινή μας διαδρομή μέχρι τη δουλειά.
Αν όλοι στην Ευρώπη οδηγούμε με έγκαιρες αλλαγές ταχυτήτων και χωρίς απότομες επιταχύνσεις, θα πληρώνουμε ο καθένας 5% λιγότερα για καύσιμα, και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου θα μειωθούν ακόμα μισό τοις εκατόν. Αν όμως αποφεύγουμε εντελώς τη χρήση του αυτοκινήτου όπου αυτό είναι δυνατό, απαλλάσσουμε την ατμόσφαιρα από 2,5 κιλά εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για κάθε λίτρο καυσίμου που καίμε.

8. Σχετικά με το αυτοκίνητό σας.
Εάν πρέπει να αγοράσετε αυτοκίνητο, αγοράστε ένα με υψηλή αποδοτικότητα στα καύσιμα, που να είναι φιλικό στο περιβάλλον. Έτσι θα εξοικονομείτε χρήματα, και δε θα απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας έχουν τη σωστή ζυγοστάθμιση - μπορείτε έτσι να εξοικονομήσετε μέχρι και το 5% του κόστους της βενζίνης. Όταν περιμένετε μέσα στο αυτοκίνητο, σβήνετε τη μηχανή.

9. Το καλοκαίρι, κρατήστε τον ήλιο έξω από τα κτίρια τοποθετώντας σκίαστρα κάθε τύπου.
Αντί για air-condition, αξιοποιήστε τις δυνατότητες της φυσικής δροσιάς. Αν παρόλα αυτά διαθέτετε ήδη κλιματιστικό, φροντίστε να τοποθετήσετε ένα σύστημα αυτοματισμού που μπορεί να μειώσει την κατανάλωσή σας κατά 20% περίπου.
Προτιμήστε ανεμιστήρες οροφής, που μπορούν να ρίξουν εύκολα τη θερμοκρασία στο χώρο σας κατά 3 βαθμούς χωρίς να καταναλώνουν τόσο πολύ ενέργεια όπως τα κλιματιστικά.
Επιδιώκετε να αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα το βράδυ για να μπει στο χώρο σας η νυχτερινή δροσιά.
Φυτέψτε φυλλοβόλα δέντρα σε αυλές, κήπους, πεζοδρόμια, ακάλυπτους χώρους. Αφήστε αναρριχώμενα φυτά να αγκαλιάσουν πέργκολες και τοίχους. θα έχετε περισσότερη δροσιά το καλοκαίρι.
Προτιμάτε ανοιχτόχρωμα χρώματα για το βάψιμo των εξωτερικών σας τοίχων. Απομακρύνουν τη ζέστη.

10. Το χειμώνα μια θερμοκρασία γύρω στους 18-19 βαθμούς είναι αρκετή για να νοιώθουμε άνετα στο χώρο. Η περιττή ζέστη, όχι μόνο αποτελεί σπατάλη αλλά μπορεί να προκαλεί και δυσφορία. Μειώνοντας τη θερμοκρασία του λέβητα κατά 1 μόλις βαθμό, εξοικονομούμε 7% των καυσίμων.
Φροντίστε για τη συντήρηση του λέβητα- καυστήρα δυο φορές το χρόνο. Αν η απόδοση του δεν ξεπερνά το 70% είναι καιρός να τον αλλάξετε. Σε δυο-τρία χρόνια θα έχετε κάνει απόσβεση των εξόδων αγοράς του από την οικονομία στα καύσιμα.
Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και θερμοσυσσωρευτές. Καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια. Τοποθετήστε κατάλληλους θερμοστατικούς διακόπτες σε κάθε σώμα. Ρυθμίστε τις θερμοκρασίες. Μην σκεπάζετε τα καλοριφέρ.
Το χειμώνα, κλείνετε τα πατζούρια και τις κουρτίνες το βράδυ για να κρατήσετε τη ζέστη στο χώρο σας. Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, το χειμώνα κρατάτε κλειστές τις εσωτερικές πόρτες.

11. Ακόμα και αν δεν τηγανίζετε πολύ, όταν το κάνετε, μη ρίχνετε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που γίνονται.
Γι' αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια.
Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!

12. Φροντίζουμε για την εξοικονόμηση νερού όσο το δυνατόν περισσότερο. Ας μην αφήνουμε λοιπόν άσκοπα τις βρύσες ανοιχτές, ενώ πλένουμε τα δόντια μας ή τα πιάτα. Όταν ποτίζουμε τα λουλούδια ρίχνουμε λίγο νερό σε κάθε γλάστρα, και μάλιστα φροντίζουμε ώστε να μη χρησιμοποιούμε χημικά λιπάσματα για να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους. Αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά και σαπούνια με δυνατά τοξικά υλικά (τέτοια υλικά είναι εκείνα που προκαλούν πολύ αφρό σαπουνάδας και ξεπλένονται δυσκολότερα, με αποτέλεσμα να σπαταλάμε περισσότερη ποσότητα νερού).

13. Αγοράζουμε προϊόντα μέσα σε συσκευασίες που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν, φροντίζοντας να αποφεύγουμε τις πλαστικές σακούλες που δεν ανακυκλώνονται.

14. Αγοράζουμε καλλυντικά και παρόμοια είδη που αναφέρεται ότι δεν έχουν δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, ενώ τέλος, αποφεύγουμε τα διάφορα σπρέϊ γιατί καταστρέφουν το όζον της ατμόσφαιρας και εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.